236
  • Alo Bilgi

Mücbir Sebep Kapsamında Olmayanlar İçin Ana Faaliyet Kodu Değişikliği

Ana Faaliyet Kodu ile fiilen yapılmakta olan işin farklı olması nedeniyle mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeyen firmalar Ana Faaliyet Kodu değişikliği talep edebilecek.

 

 

Vergi Usul Kanunu (518 Sıra No’lu) Genel Tebliğ ile Koronavirüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirler nedeniyle, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan veya salgından doğrudan etkilenen ya da İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler itibarıyla 01 Nisan 2020 ila 30 Haziran 2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi uygun bulunmuştur.

 

 

Gelir İdaresi Başkanlığınca, 518 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği kapsamında 03.04.2020 tarih ve 80100189-105[13-1540]-E.42718 sayı ile 2020/3 Seri No’lu Uygulama İç Genelgesi yayımlanarak mükelleflerin vergi dairelerinde kayıtlı ana faaliyet kodu ile fiilen iştigal edilen faaliyetin farklılığına ilişkin başvuruların tespitine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

 

 

Mükellefin ana faaliyet kodu itibarıyla Genel Tebliğ’de sayılan sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının tespitinde ana faaliyet kodu yerine fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanı dikkate alınır ve sicil kayıtlarındaki ana faaliyet kodu yeni duruma göre düzeltilir.

 

 

Mücbir Sebep Kapsamı Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?

Bu kapsamda mükellefler tarafından yapılan başvurular, fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanını ispat etmeye matuf tüm belgelerin ekinde yer aldığı “Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Raporu” (Rapor) eklenmek suretiyle İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılır.

 

 

Ana faaliyet kodu değişikliği için; mükellefin birden fazla alanda faaliyet göstermesi halinde, esas alınmasını istediği ana faaliyet alanından (ana faaliyet kodu olarak kaydedilmesi gerektiğini iddia ettiği faaliyet kodundan) elde ettiği brüt hasılatın, diğer faaliyet kodlarından elde ettiği brüt hasılattan fazla olması şarttır.

 

 

Brüt hasılatın tespitinde 2019 hesap dönemi veya 2019 IV. geçici vergi dönemi, özel hesap dönemine tabi mükelleflerde 2019 yılında sonuçlanan özel hesap dönemi, bir yıldan kısa süredir faaliyette bulunulması durumunda faaliyette bulunulan dönem sonuçları dikkate alınır.

 

 

Sunulacak Raporda hasılat tespitine yönelik olarak;

– Mükellefin son dört geçici vergi dönemine ilişkin verdiği beyannameleri ekinde yer alan ve en yüksek hasılatı elde ettiğini bildirdiği meslek kodlarına ilişkin bilgiler,

-Ayrıntılı gelir tablosu bilgileri,

-Form Ba-Bs bildirimlerine ilişkin değerlendirmeler ile benzeri bilgi, belge, veri ve değerlendirmelere yer verilerek mükellefin hakikatte kayıtlı olması gereken ana faaliyet kodu ortaya konulur ve ana faaliyet kodu değişikliği işleminin gerçekleştirilmesi yönünde talepte bulunulur.

 

 

Bu şartlarda tavsiyemiz;

-Kişi veya firmaların faaliyet kodlarını kontrol etmelerini,

-Fiilen sürdürdükleri faaliyetleri ile vergi dairesi kayıtlarında yer alan ana faaliyet kodlarında farklılık veya uyumsuzluk bulunması halinde, yukarıda bahsedilen belgelerle birlikte başvuruda bulunmalarını,

-Komisyonların 15 gün içerisinde bu başvuruları değerlendirip sonuçlandırması gerektiğinden bu konuda süreyi takip etmelerini,

 

 

Önemle hatırlatmak isteriz.











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar