VUK 408 Nolu Tebliğ Taslağı ile Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri Elektronik Ortamda Vergi Levhasını almak zorundadırlar. Denmektedir.

Bize göre 408 Nolu VUK Tebliğ Taslağında eksik anlaşılan husular şunlardır:

1- Bundan böyle Merkez ve şubelere ilişkin Vergi Levhası ayrı ayrı bulundurulmasına gerek olmadığı belirtilmemiş durumdadır.

2- Vergi Levhası alma zorunluluğu mükellef bazında olduğu anlaşılmaktadır. Mükellefin Üniteleri bazında Vergi Levhası olmayacaktır. Bize göre, her üniteye ilişkin ayrı levha olması yararlı olacaktır. (Depo, Şube, İrtibat Bürosu v.b.)

3- SMMM ve YMM meslek Mensuplarının Vergi Levhasını Elektronik ortamda beyannamesini gönderen meslek mensuplarınca mı alınabileceği, yoksa her meslek mensubu bu sorguyu yapabilip, istenilen meslek mensubundan alınabileceği net değildir. Bize göre, Meslek Mensuplarından Gelir veya Kurumlar Vergisi Beyannamesi veren Mükelleflerde, Beyanname Tahakkuk ettirildiğinde otamatikmen oluşturulan VERGİ LEVHASI, ilgili Meslek Mensubuna ELEKTORNİK ORTAMDA TAHAKKUK FİŞİ ile birlikte gönderilmesi ve Aynı meslek mensubu tarafından ilgili Mükellefe TESLİM edilmesi daha kolay olacaktır. Böylelikle Mükelleflerin kendilerine ait İnternet Vergi Dairesi şifresi almasına gerek kalmayacaktır. Böylelikle işlem ve hatalar azaltılmış olur.

4- Eğer Elektornik ortamda İnternet Vergi Dairesi vasıtasıyla alınmayan VERGİ LEVHASI nedeniyle VUK hükümlerine göre CEZA kesilip kesilmeyeceği hususu tebliğde belirtilmelidir. HANGİ HANLLERDE CEZA KESİLECEK Tebliğde yazılmamıştır.

5- Bize göre Vergi Levhası Komple Kaldırılmalı, Mükellefiyet Durum Belgesine Dönüştürülmelidir.

Bu Durum Belgesi ile herkesin Mükellef olup olmadığı, hangi dönemlerde mükellef olduğu belirtilmelidir.

Vergi Levhası uygulaması devam edecekse Vergi Levhasında Şube, Depo ve Büro Adresleri de yazılı olması yararlı olacaktır.

Söz konusu Tebliğ Taslağına ulaşmak için tıklayınız.

Ahmet GÜNDÜZ – YMM