2457
  • Alo Bilgi

Yıllık İzin Kullanımı & İzin Süreleri 2019

  1. Bu yazımızda yıllık izin kullanımı, yıllık izin süreleri 2019, yıllık izin süreleri hesaplama, yıllık izin kanunu gibi konuları ele alacağız. Yaz yaklaşmaya başlarken birçok çalışan sağlıklı bir plan yapabilmek için ne kadar izin yapabileceklerini merak ediyor. Peki yıllık izin kullanımı ve yıllık izin süresi ne kadar? Sigortalı çalışanlar bir yıl çalıştıktan sonra belirli sürede izin kullanabiliyorlar. Buna ek olarak iş yeri kıdemleri yıllık izin sürelerine de etki ediyor. Bu doğrultuda birçok kişi yıllık izine hafta sonu dahil mi merak ediyor. İşte yıllık izin kullanımı, yıllık izin kanunu ve süreleri hakkında merak edilen tüm detaylar.

 

Yıllık izin kaç gündür?

 Birçok çalışan yaz planları yaparken yıllık izin kaç gündür merak ediyor. Aslında bu sorunun birden fazla cevabı bulunuyor. Çünkü yıllık izin süreleri kıdeme göre belirleniyor. Asgari süre 14 gün iken, üst sınır 26 gün olarak belirlenmiş durumda. Yıllık izine çıkmak isteyen çalışanlar ise izne çıkmadan bir ay önce bu durumu iş yerine mutlaka bildirmeli. Eğer alınacak izin başka bir kişinin izin tarihlerine denk geliyorsa, burada kıdem ve bir önceki yıl kullanılan izin devreye girmekte.

 

4857 sayılı İş Kanunu’na göre belirlenen yıllık izin süreleri;

  • 1-5 yıl arası 14 gün
  • 5- 15 yıl arası 20 gün
  • 15 yıl ve daha fazla olanlar ise 26 gün

 

Resmî tatiller yıllık izin sürelerine dahil midir?

4857 sayılı İş Yasası’nın 53. maddesine göre en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin mutlaka verilmelidir. Bu haktan vazgeçilemez. Ayrıca hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri izin süresine dahil değildir.

 

Ücretli izine tabi olan durumlar nelerdir?

 İş Kanunu’na göre aşağıdaki süreler yıllık ücretli iznine dahildir;

 

  • Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları süreler,
  • İşçinini hastalandığı ve kaza geçirdiği süreler,
  • İşçinin herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği süreler,
  • İşçilerin hakem kurullarında bulunduğu, arabuluculuk toplantılarına katıldığı, işçi temsilciği yaptığı, işçilik konuları ile ilgili kongre, konferans, kurullarda sendika ve işçi temsilcisi olarak katıldığı süreler ücretli izine tabidir.

 

Yıllık izinin kullanılmaması durumunda ücrete çevrilebilir mi?

İş Kanunu’na baktığımız zaman yıllık iznin vazgeçilemeyen bir hak olduğunu görmekteyiz. Bu yüzden bu hakkın ücrete dönüştürülmesi söz konusu değildir. Fakat işveren ile bir anlaşma yapılarak ücret talep edilebilir.

 

Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?

 Kullanılmayan yıllık iznin hesaplanması için son maaşa bakılmalıdır. Bu durumda yıllık izin ücreti üzerinden damga vergisi, gelir vergisi ve SGK primi kesintileri yapılır.

 

Yıllık izin çizelgesinde hangi bilgiler yer almalıdır?

Yıllık izin çizelgesinde yer alması gereken bilgiler; ad- soyad, sicil numarası, işe giriş tarihi, yıllık izne hak kazandığı tarih, işyerindeki çalışma süresi, izin günleri sayısı, yol izni günleri sayısı, iznin başlama tarihi, iznin sona ereceği tarih.

Bu yazımızda yıllık izin kullanımı, yıllık izin süreleri 2019, yıllık izin süreleri hesaplama, yıllık izin kanunu gibi konularını ele aldık. Eğer aklınıza takılan bir soru var ise yorum bırakmayı ve bize yazmayı unutmayın!

 

 

 

 











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar