227
  • Alo Bilgi

Yabancı Uyrukluların Çalışma İzinleri ve Sigortalılık Durumları

Yabancı uyrukluların çalışma izni, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 4.üncü maddesine göre belirlenen uluslararası işgücü politikası esas alınarak Bakanlıkça verilmektedir.

 

 

Çalışma izni başvuruları yurt içinde doğrudan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri veya Başkonsolosluklarına yapılmalıdır.

 

 

ÇALIŞMA İZNİ TÜRLERİ

Çalışma izni başvurusunun olumlu değerlendirilmesi hâlinde yabancıya, ilk başvuruda en çok bir yıl geçerli çalışma izni verilir. 6735 sayılı Kanun’un 7.inci maddesine göre yapılacak uzatma başvurusunun olumlu değerlendirilmesi hâlinde yabancıya aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda en çok iki yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok üç yıla kadar çalışma izni verilir.

 

 

Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurarak bu izni alabilirler.

 

 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş olan; Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı olan yabancılar çalışma izni alarak çalışabilirler.

 

 

BİLDİRİM VE SOSYAL GÜVENLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Yabancı çalıştıran işverenler ile süresiz veya bağımsız çalışma izni bulunan yabancılar, çalışma izninin veya çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışmanın başlaması ve sona ermesi durumu ile çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin iptalini gerektirecek hâlleri on beş gün içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür. Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti alan yabancılar ile yabancı çalıştıran işverenler, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süresi içinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre yerine getirmeliler.

 

 

YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALIĞI. Yabancı uyruklu kişilerden hizmet akdiyle çalışanlar 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) (Ücretle çalışanlar) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

 

 

ÇALIŞMA İZNİ OLMAYAN YABANCILARIN ÇALIŞTIRILMASI

Bakanlıkça henüz çalışma izni verilmesine ilişkin süreç tamamlanmadan yabancı uyruklu kişileri çalıştıran işverenler açısından kaçak işçi çalıştırılması sonucunu doğurduğu gibi  cezai işlem (2020 yılı için 10.812,- TL) uygulanmakta, ayrıca çalışma izni olmaksızın çalışan yabancı uyruklu kimseye de  idari para cezası (2020 yılı için 4.323,- TL) verilmektedir.

 

 

Yabancı işçi çalıştıran/çalıştıracak olan işverenlerin veya yetkililerinin yukarıdaki hususlara dikkat etmelerini öneririz.











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar