207
  • Alo Bilgi

Tüm Çalışanlar Dikkat: Korona Nedeniyle Maaşlarda 3 Kayıp (AGİ-Kıdem)

Son dakika : Koronavirüs nedeniyle maaşlardan 3 kesinti.

Çalışan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Habertürk ‘ün aktardığı bilgiye göre koronavirüs nedeniyle işyerlerinde çalışanlar ücret kaybı yaşamaya başladı. Karantinalar nedeniyle 15 günü aşan kısmı yıllık izin hesabında ve kıdem tazminatında dikkate alınmayacak.  Bu nedenle çalışanlar maaş kaybının yanı sıra kıdem tazminatında da azalma olacak.

 

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALANLAR DAHA AVANTAJLI

Kısa çalışma ödeneği alan vatandaşlar, bu dönemi dir çalışanlardan daha kolay atlatacak. Ancak bu personellerin ellerine , normal maaşlarından yüzde 25 ‘e kadar daha az para geçecek.

 

 

AGİ

Çalışmaya ara veren işyerlerinde çalışan personeller ise kısa çalışma ödeneği alsın ya da almasın AGİ ile kıdem tazminatında düşüş görecek.

 

 

AGi (Asgari Geçim İndirimi) , ücret ve maaş geliri olan vatandaşlara devlet tarafındna uygulanıyor. Bekar bir işçi için 2020 yılı AGİ 220 TL seviyesinde. Evli olması, çocuklarının olması etmenleri ile bu ücret daha da artabilmekte ve evli, 3 çocuklu kişi 375 TL AGİ alabiliyor.

 

 

Çalışmayı bırakan işyerlerindeki işçiler , bu süre boyunca AGİ ‘den faydalanamayacak. Aylık yapılan ücret ödemelerinden yararlanabilecek bu ödeme, yıllık AGİ ‘nin 12 ‘de 1 oranını geçemez.  Bu yüzden karantina döneminde maaş alamayanlar ya da kısa çalışma ödeneği alanlar , AGİ ‘den 2020 yılında yararlanamayacak.

 

 

Çalışanlar ise sadece çalıştıkları sürede AGİ ‘den faydalanabilecek.

 

 

YILLIK İZİN

Yıllık izin  kullanabilmek için bir kişinin en az 1 yıl çalışması gerekmektedir. Bu sürede de çalışılan süreye bakılıyor. 1 yıl çalışan bir işçi , 15 gün yıllık izin almaya hak kazanıyor. Ancak bu sürenin yıllık izin süresinde dikkate alınması için işçilerin zorlayıcı bir sebeple taril sonrası işe başlaması gerekmektedir.

 

 

Buna göre, iş yeri tatil edilen çalışanların ilk 15 günlük süresi yıllık izne hak kazanmak için yapılacak hesaplamada dikkate alınacak, 15 günü aşan süreler ise dikkate alınmayacak.

 

 

KIDEM TAZMİNATINI DA ETKİLEYECEK

Kıdem tazminatı hesaplamasında ise çalışılan süreler dikkate alınıyor. İş Kanununa göre çalışılmış sürenin toplamına göre kıdem veriliyor. Yıllık izinde olduğu gibi kıdem tazminatında da zorlayıcı sebeplerle işin durması halinde 15 günü aşan süreler kıdem tazminatı hesabında çalışılmamış sayılacak.

 

 

Yargıtay uygulamalarına göre, işçinin bir defada ihbar süresini 6 hafta aşan istirahat raporu süresi de kıdem tazminatı hesabında çalışılmamış sayılıyor.











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar