898
  • Alo Bilgi

Stopaj Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bu yazımızda stopaj vergisi nedir, stopaj vergisi nasıl hesaplanır, stopaj vergisi ne zaman ödenir gibi sorular cevaplanacaktır. Stopaj iş dünyasında olanların günlük hayatta sıkça duyduğu bir kelimedir. Firma sahibi olanların vergi ile ilgili bilmesi gerekenler arasında stopaj da bulunmaktadır. İşte stopaj hakkında merak edilenler ve cevapları.

 

Stopaj nedir?

Stopaj özünde bir vergi uygulamasıdır. Vergi sistemimizin gereği olarak gelir elde eden kişiler beyanname verdikten sonra, gelirleri üzerinden hesaplanacak vergiyi ödemekle yükümlüdür. Fakat bazı durumlarda beyana gerek olmaksızın, ödeme aşamasında gelir vergisi kesintisi yapılabilir. Bu durumlar ise stopaj olarak adlandırılır. Stopaj işi yapan adına vergi dairesine yatırılır ve henüz kaynaktayken kesilir. Gelir Vergisi Ödemesi’yle otaya çıkan bu vergi türü birçok farklı vergi türü için örnek oluşturmuştur. Mesela stopaj kesintisi çalışan tarafından değil, işveren tarafından çalışanın ücretinden kesilerek vergi dairesine ödenir. Bu durum devlet memurlarında da aynı şekildedir. Stopaj aynı zamanda vergi tevkifatı anlamına da gelmektedir. KDV vergisinde yapılan kesintilere tevkifat ifadesi kullanılırken, gelir vergisindeki kesintilere stopaj ifadesi kullanılır.

 

Stopajın amacı nedir?

 Stopajın amacı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşte madde madde stopajın amacı:

 

  • Vergi gelirleri daha hızlı tahsil edilir.
  • Vergi kayıp ve kaçakları engellenir.
  • Vergi ödeyen kişinin bu yükü daha az hissetmesi sağlanır.
  • Vergi maliyetleri azalır.

 

Hangi ödemelerde stopaj yapılması gerekir?

İşte stopaj yapılması gereken ödemeler:

 

  • Kar payları
  • Kira ödemesi
  • Personele yapılan ücret ödemeleri
  • Gider pusulası
  • Serbest meslek ödemeleri

 

Hangi alanlarda stopaj uygulanır?

 Stopaj oldukça geniş bir alanda uygulanmaktadır. Serbest meslek ödemelerinde, personele ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde stopaj uygulanabilir.

 

Stopaj ne zaman ödenir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi stopaj kaynaktan kesilir. Ve daha sonraki ayda muhtasar beyanname ile 23’üne kadar beyan edilir ve 26’sına kadar ödenir.

Kira stopajı nasıl hesaplanır? Stopaj vergisi oranları nedir?

Stopaj vergisi oranları Gelir Ve Kurumlar Vergisi kanunlarında maddeler halinde belirtilmektedir. Bu kanunda hangi durumlarda ve hangi oranda vergi ödenmesi gerektiği yer almaktadır. Stopaj tutarı hesaplama ise şu şekilde olmaktadır:

 

Stopaj Tutarı Hesaplama

Brüt Kira = Net Kira x 1,25

Stopaj Kesintisi = Brüt Kira x 0,20

Stopaj Kesintisi = Net Kira x 0,25

 

Örneğin Ayşe Hanım’ın aylık 3.000 TL kira verseydi kira stopajı şu şekilde hesaplanacaktı; 3.000 TL’nin %20’si = 600 TL’dir. Yani Ayşe Hanım 2.400 TL iş yerine sahibine ödeyecek, 600 TL’sini ise kira stopajı olarak vergi dairesine yatıracaktır. Eğer net 3.000 TL olsaydı bu durum %25 üzerinden hesaplanacaktı.

 

Bu yazımızda stopaj vergisi nedir, stopajın amacı nedir, stopaj vergisi nasıl hesaplanır, stopaj vergisi ne zaman ödenir gibi soruları cevapladık. Merak ettikleriniz için yorum bırakmayı ve bize yazmayı unutmayın.

 

 











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar