227
  • Alo Bilgi

Soru ve Cevaplarla 65 Yaş Üstü YMM, SMMM ve SM’lerin ve Bunların Müşterilerinin Akıbeti

Soru 1: Mücbir Sebep kapsamında 65 yaş üzeri meslek mensuplarının ve bunların sözleşme yapmış olduğu müşterilerinin beyan ve bildirim konusunda durumları nedir?

Cevap:  Korona virüs (COVİD-19) nedeniyle 518 seri no.lu VUK Genel Tebliği ile ticari, zirai ve mesleki kazanç gelir vergisi mükellefleri ile belirli sektörlerdeki kurumlar vergisi mükellefleri mücbir sebep hali kapsamına alındılar.

 

 

Bu mükellefler için;

  • Muhtasar ve KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri
  • Form Ba-Bs bildirimleri
  • E-defterlerin imzalanması, oluşturulması ve GİB Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi
  • Elektronik defter beratlarının yüklenmesi işlemleri uzatılmıştır.

 

 

Soru 2: 65 yaş üzeri meslek mensuplarının müşterilerinin mücbir sebep ile ilgili meslek mensubundan dolayı etkilenen durumları nedir?

Cevap: 65 yaş ve üzeri (65+) SM, SMMM, YMM’ler ile bunların hizmet sunduğu mükellefler ise bu yaş grubu için getirilen ve 22 Mart 2020’den başlayıp sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarih (bu tarihler dâhil) arasına isabet eden;

  • Tüm beyanname/bildirimlerin verilme süreleri ile
  • Bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin son günü,

sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15. günün sonuna kadar ötelendi.Eğer vergi mükellef olarak sizinle sözleşme yapan meslek mensubu yaş olarak (65+) ise siz de mücbir sebep kapsamına otomatikman giriyorsunuz.Hem de tüm vergi türleri itibariyle.Sadece muhtasar veya KDV değil.Yani yukarıda izah edilen 24 Mart 2020 itibariyle, (65+) SM, SMMM ve YMM ile “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” imzalamış ve beyanname/bildirimleri bu meslek mensuplarınca verilen vergi mükelleflerine adeta piyango çıkmış durumda. Korona virüsün ekonomik tesirlerinden hiç etkilenmemiş olsalar da bu işletmeler sokağa çıkma yasağı sona erdikten 15 gün sonrasına kadar beyanname verme ve vergi ödeme yükümlülüğünün dışında olacaklar.

 

 

Soru 3: Çok acil durumlarda 65 yaş üzeri meslek mensupları işlem için dışarıya çıkabilecek midir?

Cevap: Mücbir sebep dolayısıyla gerek meslek mensupları ve gerekse bunların sözleşme yapmış oldukları müşterilerinin iş ve işlemleri nedeni ile aşağıda yer alan belli ve bazı durumlarda meslek mensupları dışarı çıkabileceği görüşündeyiz.

 

 

1)Yetkili makamlardan izin alarak ve bu durumu belgelendiren meslek mensupları,

2)Kızılay’a sürekli kan veren veya buradan randevu alan meslek mensupları,

3)Meslek mensubunun imza veya mührüne gereksinim duyulan işlemler hakkında yetkili makamlardan izin alarak bu işlemi gerçekleştirmek zorunda olanlar

4)Meslek mensubunun bizzat kendisine bir işlem nedeni ile gereksinim duyulması halinde bu durumu yerel karakol veya polis 155 İmdat üzerinden durumu bildirip, buradan alacağı belge ile ilgili kuruma gidip görevini yerine getirebilir.

 

 

Dr. MUSTAFA ALPASLAN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar