220
  • Alo Bilgi

Koronavirüs Nedeniyle İşyeri Kapanan İşçilerin Hakları

Koronavirüs nedeniyle kapatılan sektörlerde çalışan işçilerin bazı hakları bulunuyor. Koronavirüs nedeniyle işyeri kapanan işçi işverenden kıdem tazminatı talep edebilir, istifa ederek işsizlik maaşı alabilir. Evden çalışanların ücret ve ya yan hakları kesilemez.

 

 

Koronavirüs salgınının engellenmesine yönelik tedbirler kapsamında pek çok işyerinde faaliyetler durduruldu ya da çalışma saatleri azaltıldı. İşyeri kapatılan işçiler, hakları konusunda endişeli. Bugünkü yazımızda kapatılan, çalışma süreleri azalan, kısa çalışmaya gidilen ya da uzaktan çalışmaya geçilen işyerlerinde çalışanların haklarını açıklayacağız. İşyeri koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılmışsa iş hukuku açısından zorlayıcı neden söz konusu demektir. Zorlayıcı nedenin doğması halinde işçi ve işverenin hakları ise şöyle:

 

 

Tazminat Ödemek Zorunda
İşyeri Kapatıldıysa İlk Haftayı İşveren Öder,

Örneğin işyeri 16 Mart’ta kapatılmışsa işveren işçilerine 23 Mart’a kadar haftalık ücretlerinin yarısını ödemek durumundadır.

 

 

Bir Haftanın Sonunda İşçi Kıdem Tazminatını İsteyebilir

İşyeri 16 Mart’ta kapatılan işçi, 23 Mart’tan itibaren o işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışması varsa işverenden kıdem tazminatı talep edebilir. İşveren de ödemelidir.

 

 

Bir Haftanın Sonunda İstifa Eden İşçi, İşsizlik Maaşı Alabilir

16 Mart’ta işyeri kapatılan işçi bir hafta sonra işyerinde işin durmasını gerektiren zorlayıcı sebep nedeniyle istifa edip kıdem tazminatını alabilir. Son 3 yılda 600 gün primi varsa 6 ay, 900 gün primi varsa 8 ay, 1.080 gün primi varsa 10 ay işsizlik maaşı alabilir.

 

 

İşveren İşten Çıkarırsa Tazminat Ödemek Zorunda

İşyeri 16 Mart’ta kapatılmış bir işveren, 23 Mart itibarıyla 1 yıllık kıdemi olan işçisini işten çıkarırsa kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

 

 

İşveren Onay Almadan Ücretsiz İzne Çıkaramaz
İşveren İşçileri Onay Almadan Ücretsiz İzne Çıkaramaz

İşyeri 16 Mart’ta kapatılan işveren, işçilerin onayını almadan bütün işçileri ücretsiz izne çıkarırsa, bu iş sözleşmesinin feshi anlamına gelir. İşçiler bu durumda işe iade davası açabilir ya da kötü niyet tazminatı talep edebilir.

 

 

İşçiler Yıllık Ücretli İzne Çıkarılabilir

Kapatılan işyerlerinde işverenler işçilerine yıllık izinlerini kullandırabilir. Örneğin 20 gün izni olan işçiye işveren 20 gün kesintisiz izin verebilir. Henüz yıllık izne hak kazanmamış işçiler için ise avans izin sağlanabilir.

 

 

Evden Çalışana Ücret Kesintisi Yapılamaz

İşyeri kapatılanlar uzaktan çalışmaya başlamışlarsa ücret ve yan haklarında hiçbir kesinti yapılamaz. Yemek parası, yol parası gibi yan hakların da ödenmeye devam edilmesi gerekir.

 

 

İşçi Kısa Çalışma Ödeneği Alır

İşveren kısa çalışmaya başvurmuşsa işçiye İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği ödenir. Kısa çalışma ödeneğine hak kazanan işçilere İŞKUR tarafından hesaplanarak 5 Nisan’da ödenecektir.

 

 

Kısa Çalışmada İşçi Çıkarılamaz
Çalışma Süresi Azaltılan İşyerinde Hem Kısa Çalışma Ödeneği Hem Ücret Alınır

Kapatılmayan ancak çalışma süreleri azaltılan işyerlerinde kısa çalışmaya gidilirse işçi hem kısa çalışma ödeneği hem çalıştığı sürenin ücretini alabilir.

 

 

Kısa Çalışmada Emeklilik Primi Ödenmez

Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde çalışan işçilerin emeklilik primleri ödenmeyecektir. Ancak sağlıktan yararlanabilirler. Bu kişiler isteğe bağlı sigortalı olarak primlerini ödeyip emekliliklerine bugünleri ekleyebilir.

 

 

Kısa Çalışmada İşçi Çıkarılamaz

Kısa çalışmaya gidilen ve İŞKUR tarafından kısa çalışma talepleri onaylanan işyerlerinde kısa çalışma süresince işçi çıkarılmaması şart.











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar