169
  • Alo Bilgi

Kısmi Süreli Çalışanlara Hafta Tatili Ücreti Ödenecek mi?

Soru: Kısmi süreli çalışan işçiye, hafta tatili ücreti verilmesi gerekiyor mu? l ATİLLA

Cevap: Toplumda parttime (yarım gün), teknik adı ‘kısmi süreli çalışma’ olan usulle çalışan bir işçiye, hafta tatili ücreti verilebilmesi için hafta tatili gününden önceki 6 günde çalışmış olması gerekiyor. Kısmi süreli olarak her gün bir saat de olsa çalışan işçiye, hafta tatili ücreti verilmesi gerekiyor.

 

 

PRİM YETERLİ ANCAK 55 YAŞ DA DOLACAK

Soru: 1 Mart 1975 doğumluyum. SSK giriş tarihim 26 Eylül 1994. Toplam 7000 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? l Turan GÜNEŞ

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte hemen emekli olmanız mümkün.

 

 

KISA ÇALIŞMADA YARIM ÜCRETİN PRİMİ HANGİ KAZANÇ ÜSTÜNDEN HESAPLANACAK?

Soru: Kısa çalışmada işveren tarafından ödenen ilk 7 günün yarım ücretinin, sigorta primi hesabına esas günlük kazancın alt sınırın altında kalması halinde, SGK bildiriminin prim hesabına esas günlük kazancın alt sınırı üzerinden yapılacağını, daha önce bir yazınızda belirtmiştiniz.

Prime esas günlük kazancın alt sınırı ile gerçek kazanç (yarım ücret) arasındaki farka ait sigorta primlerini kim ödeyecek? İşveren mi yoksa işçi mi ya da hisseleri oranında her ikisi mi? l Kani KAPMAZ

Cevap: Prim hesabına esas günlük kazancın alt sınırı ile alt sınırın altında kalan günlük brüt yarım ücret arasındaki farka ait sigorta priminin, işveren tarafından ödenmesi gerekiyor.

Örneğin; işçinin günlük yarım ücreti 50 lira ise 98.10 TL olan günlük kazancın alt sınırı ile yarım ücret olan 50 lira arasındaki günlük fark olan 38.10 liranın priminin işverence ödenmesi gerekiyor. Yani 38.10X0.375=14.29×7 =100.03 liranın ödenmesinden işveren sorumludur.

 

 

KIDEM TAZMİNATI İÇİN HİZMETLERİNİZİ BİRLEŞTİRİP PRİMİ 7000 GÜNE TAMAMLAMALISINIZ

Soru: 930 gün Bağkur, 5492 gün de SSK olmak üzere toplam 6422 gün primim var. 7000 gün ile tazminat alıp, işyerinden ayrılmak istiyorum. 30 gün daha çalışıp askerliğimi borçlanınca primim 7000 günü geçiyor. Buna göre nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Hizmet birleştirme yapabiliyor muyum? Tazminat alamama durumu olur mu? l H.Ç.

Cevap: 7000 günle kıdem tazminatı almayı planladığınıza göre, sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan sonra olmalı. Sorunuzda belirttiğiniz gibi priminizi 7000 güne tamamlamanız halinde, işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Ancak önce hizmetlerinizi birleştirip, askerliğinizi borçlanıp ve borçlanma bedelini de ödemeniz gerekiyor.

 

 

KIDEM TAZMİNATI ALARAK AYRILABİLİRSİNİZ

Soru: 1997 yılında SSK girişim var. 2005 yılından itibaren kesintisiz aynı işyerinde 15 yılı aşkındır çalışmaktayım. Kendi isteğimle istifa etsem, tazminat talep edebilir miyim? l Tayfun DEMİREL

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Siz de yaş haddinden emekli olmak için tabi olduğunuz 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarından, yaş dışındakileri sağladığınızdan, işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

 

 

Ekrem Sarısu / Posta Gazetesi











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar