208
  • Alo Bilgi

Kıdeme Garanti Formülü

Tazminata Garanti Emeklilikte Çifte Maaş
‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ için çalışmalar başladı. Kıdem tazminatı fonuyla birlikte hayata geçirilmesi planlanan sistemle hem tazminat güvence altına alınacak hem ikinci maaş imkanı doğacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İstihdam Kalkanı Paketi’nin detaylarını paylaşırken ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) 2022’de devreye alınacağını duyurmasının ardından çalışmalar hemen başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün sosyal taraflarla bir araya geldi. TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK temsilerinin katıldığı toplantıda masada ‘İstihdam Kalkanı’, yıllardır tartışılan kıdem tazminatı fonu ile TES de vardı.

 

 

KIDEME GARANTİ FORMÜLÜ

Bugüne kadar kıdem tazminatı fonu ile ilgili birçok formül masaya gelmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı. Alınan bilgiye göre tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES), kıdem tazminatı reformuyla birlikte hayata geçecek. TES’in kurulacak olan bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu ile entegre edilmesi de planlanıyor. Şayet uzlaşma sağlanırsa 2022’ye kadar, çalışanın maaşından kesilen, işverenin de katıldığı, devletin desteklediği ikinci basamak emeklilik sistemi kurgulanacak. Böylece hem çalışanın kıdem tazminatı güvence altına alınacak hem de emekli olduklarında SGK aylığı dışında ikinci bir maaşa kavuşacak.

 

 

TES’E GİRİŞ ZORUNLU

Üstelik ikinci emeklilik kamu emekliliğine göre daha kısa sürede gerçekleşecek. Halen SGK’da erkekler için emeklilik yaşı 61, BES’te ise 56… TES’te de yaş sınırının SGK’ya göre düşük olması bekleniyor. Yeni işe girenler ya da yeni işe girip emekliliğine uzun zaman olanlar TES’e ve fonlu sisteme zorunlu olarak dahil edilecek. Belli bir yaşın üzerinde olanlar ise sisteme dahil edilmeyecek. 2017’de başlayan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) de TES haline getirilmesi planlanıyor.

 

 

EKONOMİYE DE KALKAN OLACAK

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ ekonominin uluslararası sermaye hareketlerindeki oynaklığa dayalı kırılganlığını azaltacak.Sistem ile birlikte tasarruflar artacak böylece dış finansmana bağımlılık azalacak; bu da ekonomiyi dış müdahalelere karşı çok daha güçlü hale getirecek.

 

 

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NASIL OLACAK?

2017’de başlayan otomatik bireysel emeklilik sistemi (BES), TES haline gelecek. n Otomatik BES’teki gibi girmek zorunlu çıkmak serbest olmayacak. Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES’e dahil edilecek. n TES’ten çıkış hakkı kademeli olacak. n Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren katkı yapacak hem de devlet de katkı sağlayacak. n İşçilerin kazanılmış haklarında geriye gidiş olmayacak. n Her işçinin bir TES hesabı olacak ve kesintiler bu hesapta birikecek.

 

 

100 KİŞİDEN 80’İ KIDEM TAZMİNATI ALAMIYOR

Türkiye’de çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi kıdem tazminatı. Çalışanların yüzde 80’ine yakını çeşitli sebeplerle tazminatını almadan işten ayrılıyor. Bu sürdürülemez sorunun çözümü için Tamamlayıcı emeklilik sisteminin bir parçası olarak kıdem tazminatı fonu kurulacak. Fona devlet de katkı sağlayacak ve çalışanın tazminatı garanti altına alınacak. Fonla ilgili çeşitli formüller üzerinde çalışmalar sürüyor.

 

 

TÜRKİYE’DEKİ EMEKLİLİK SİSTEMLERİ

1. Kamu emeklilik sistemi (SGK, Bağ-Kur). Ülkemizde var.

2. Gönüllü emeklilik sistemi (BES). Ülkemizde var.

3. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES). (1 ve 2’nin karışımı. OYAK ve benzeri mesleki ikinci basamak emeklilik sistemleri var)

 

 

Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar