208
  • Alo Bilgi

İşverenler Dikkat! Salgında Risk Değerlendirmesi Yenilenmeli

Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını, çalışanları ve işyerlerini olumsuz bir şekilde etkiledi. Hem çalışanların hem de işyerlerinin kafası karışık ve çalışma hayatı ile ilgili hergün onlarca soru alıyoruz.

 

 

Özellikle salgına rağmen halen açık olan ve çalışmaya devam eden işyerlerinde alınması gereken önlemler bakımından soru işaretleri mevcut. Bu noktada özellikle dikkat edilmesi gereken ancak ihmal edilen bir yükümlülük var: Risk değerlendirmesinin yenilenmesi…

 

 

Risk Değerlendirmesi Neden Yenilenmeli?

Risk değerlendirmesi yapılması, işverenler için iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli olan görevlerden birisi. Bu görev, işyerinin tehlike sınıfına göre belirli periyodlarla yerine getirilmeli. Ancak bazı durumlarda bu periyodlar beklenmeden risk değerlendirmesinin güncellenmesi gerekiyor.

 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne göre, aşağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, işyerinin tamamını veya bir bölümünü etkiliyor olması göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesi tamamen veya kısmen yenilenmelidir:

 

 

a) İşyerinin taşınması veya binalarda değişiklik yapılması.
b) İşyerinde uygulanan teknoloji, kullanılan madde ve ekipmanlarda değişiklikler meydana gelmesi.
c) Üretim yönteminde değişiklikler olması.
ç) İş kazası, meslek hastalığı veya ramak kala olay meydana gelmesi.
d) Çalışma ortamına ait sınır değerlere ilişkin bir mevzuat değişikliği olması.
e) Çalışma ortamı ölçümü ve sağlık gözetim sonuçlarına göre gerekli görülmesi.
f) İşyeri dışından kaynaklanan ve işyerini etkileyebilecek yeni bir tehlikenin ortaya çıkması.

 

 

Görüldüğü üzere Yönetmelik’te yer alan bu hüküm (f bendi) gereğince, yaşadığımız salgın gibi yeni bir tehlike halinde, henüz risk değerlendirme süresi dolmamış olsa dahi,  risk değerlendirmesinin yenilenmesi gerekiyor. Bu durumda, halen çalışan ve açık olan işyerleri, çalışanları ve hatta müşterileri için salgına karşı muhtemel riskleri ve önlemleri belirlemelidir. Bu doğrultuda da yeni bir risk değerlendirme raporu hazırlanmalıdır.

 

 

Kontrol Adımları Nasıl Olmalı?

Yaşanan salgın nedeniyle işyerlerinde yapılacak risk değerlendirmesine ilişkin risklerin kontrolünde şu adımlar uygulanmalı:

 

 

1. Planlama: Analiz edilerek etkilerinin büyüklüğüne ve önemine göre sıralı hale getirilen risklerin kontrolü amacıyla bir planlama yapılmalı.

 

 

2. Risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması: Riskin tamamen bertaraf edilmesi, bu mümkün değil ise riskin kabul edilebilir seviyeye indirilmesi için aşağıdaki adımlar uygulanmalı.
– Tehlike veya tehlike kaynaklarının ortadan kaldırılması.
– Tehlikelinin, tehlikeli olmayanla veya daha az tehlikeli olanla değiştirilmesi.
– Riskler ile kaynağında mücadele edilmesi.

 

 

3. Risk kontrol tedbirlerinin uygulanması: Kararlaştırılan tedbirlerin iş ve işlem basamakları, işlemi yapacak kişi ya da işyeri bölümü, sorumlu kişi ya da işyeri bölümü, başlama ve bitiş tarihi ile benzeri bilgileri içeren planlar hazırlanır. Bu planlar işverence uygulamaya konulur.

 

 

4. Uygulamaların izlenmesi: Hazırlanan planların uygulama adımları düzenli olarak izlenir, denetlenir ve aksayan yönler tespit edilerek gerekli düzeltici ve önleyici işlemler tamamlanır.
Yukarıdaki yöntem ile belirlenen risk için kontrol tedbirlerinin hayata geçirilmesinden sonra yeniden risk seviyesi tespiti yapılmalıdır.

 

 

Risk Değerlendirmesini Kim Yapacak?

İşverenlerin, saydığımız analizleri yani risk değerlendirmesini bizzat yapmasına gerek yok. Çalıştırılan iş güvenliği uzmanına ve teknik ekibine bu risk değerlendirmesi yaptırılabilir.
Ancak risk değerlendirmesinin bir ekip tarafından imza altına alınması gerekiyor. Risk değerlendirmesi ekibinin şu kişilerden oluşması gerekli:

 

 

İşveren veya işveren vekili.
İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
İşyerindeki çalışan temsilcileri.
İşyerindeki destek elemanları.

 

 

İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.

 

 

İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan da hizmet alabilir.

 

 

Risk Değerlendirmesi Yapılmazsa Ceza Ödenir

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde, açık olan ve çalışmaya devam edilen işyerlerinde salgın nedeniyle risk değerlendirmesi yenilenmezse idari para cezası ödemeniz gerekir ve tutarı da oldukça fazla. Ayrıca bu cezalar az tehlikeli veya tehlikeli olma durumuna ve işçi sayısına göre değişiyor.

 

 

​Örneğin, 50’den fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan bir işyeri risk değerlendirmesi yapmaz ise 2020 yılı için yaklaşık 21.100 TL idari para cezası ödemek zorunda. Bundan başka eğer bu işyerinde risk değerlendirmesi yapılmamaya devam edilirse her ay için 31.680 TL ceza ödenmesi gerekiyor. Kısacası risk değerlendirmesi yapmamanın külfeti oldukça fazla.

 

 

Cezalar bununla da bitmiyor. Ayrıca işveren, risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmaz ise 10.550 TL’ye kadar ceza ödemek zorunda.
2020 yılında risk değerlendirmesi ile ilgili tehlike sınıfına ve çalıştırılan işçi sayısına göre değişen idari para cezası tutarlarını ayrıntılı olarak aşağıdaki gibi verebiliriz:

 

 

Fiil 2020 Yılında Uygulanan Ceza Miktarı (TL)
10’dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 50-+ Çalışanı Olan İşyerleri
AZ
TEHL
TEHL ÇOK
TEHL
AZ
TEHL
TEHL ÇOK
TEHL
AZ
TEHL
TEHL ÇOK
TEHL
Risk
değerlendirmesi
yaptırmamak.
7.038 8.797 10.557 7.038 10.557 14.076 10.557 14.076 21.114
Aykırılığın
Devamı
Halinde Her Ay
10.560 13.200 15.840 10.560 15.840 21.120 15.840 21.120 31.680
Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmamak. 3.516 4.395 5.274 3.516 5.274 7.032 5.274 7.032 10.548










Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar