230
  • Alo Bilgi

İşçi Çıkarmayan İşverene Yeni Destekler

Korona Virüs salgının günlerinde zor zamanlar geçiren işverenleri ayata tutabilmek için önemli destekler açıklandı.

Bu destek paketleri ile bir yandan işçinin işe devamlılığı sağlanırken, öte yandan işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmesi amaçlandı. Öte yandan vatandaşların Koronavirüsü salgını kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanması için de tüm imkanlarını kullanıyor.

 

 

Bu kapsamda AVM’ler, perakende ticaret, metal sanayii, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, depolama, lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro, otel, tur operatörleri ve seyahat acenteleri gibi konaklama faaliyetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı gibi sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerle İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler mücbir sebep halinde olduğu kabul edildi.

 

 

Bu mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatıldı. Söz konusu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise altışar ay uzatılarak ödemelerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası içerisinde yapılabilmesi sağlandı.

 

 

İŞE DEVAM KREDİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak reel sektörün finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım, ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ tedbirleri doğrultusunda “işe devam kredisi” ile işletmelere can suyu verilmesini sağladı. İşçi çıkarmamak şartıyla yüzde 7,5 faizle 100 milyon liraya kadar indirimli kredi kullandırılacak. Böylece işyerleri hem işçi maaşlarını hem de işletmenin giderlerini ödeyebilecek.

 

 

İŞÇİ ÇIKARMA KISA ÇALIŞMAYA BAŞVUR

Bu zor günlerde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Martta açıklanan kısa çalışmadan yararlanmayı kolaylaştıran düzenleme yürürlüğe girdi.

 

 

30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, yeni koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanacak. Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden kalan süre kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam edecek.

 

 

İşverenlerin iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde (işçinin ahlak ve iyiniyet kuralına uymaması nedeniyle fesihler hariç olmak üzere) işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekiyor. Bu madde kapsamında yapılan başvurular, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılacak. Umarız bu zor günlerde hiçbir işyeri ve çalışan 60 gün beklemek zorunda kalmaz, 1-2 hafta içinde sonuçlandırılır.

 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Ertelecek mi?

Esasında birçok kişi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan 1 Mart 2020 itibariyle yürürlüğe girecek Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini yılsonuna kadar erteleme müjdesi bekliyor, biz de buradan duyurmuş olalım.

 

 

Bu zor günleri, işçi, işveren ve devlet dayanışmasıyla, vatandaşın hayatını kolaylaştırarak ve sağduyuyla atlatabiliriz.











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar