2656
  • Alo Bilgi

Fatura Nasıl Kesilir?

Fatura nasıl kesilir? Fatura kesmek için gerekli bilgiler nelerdir? Bu soruları yanıtlamadan önce fatura nedir, bir bakalım.

 

Fatura, satın alınan bir mal veya hizmetin sonucunda satıcıdan alınan ve ödenen tutarı gösteren zorunlu bir belgedir. Bu belge resmi olduğu için her yerde basılmaz, yalnızca Maliye Bakanlığı’ndan alınan onayla basılabilir. Bunu yapacak matbaanın da konuyla ilgili bilgi sahibi olması ve usulüne uygun şekilde fatura basması gereklidir.

Fatura kesmek için gerekli bilgiler

 

Fatura nasıl kesilir sorusunu yanıtlamak için öncelikle fatura kesmek için gerekli bilgiler hangileri; bunlardan bahsedelim. Fatura sıradan bir evrak değildir, bu nedenle üzerinde mutlaka bazı bilgilerin yer alması gereklidir. Faturada bulunması gereken bilgiler ise şu şekildedir:

 

  • Faturanın düzenlendiği tarih, seri no, sıra no
  • Faturayı düzenleyen kişinin adı ve soyadı, ticari unvanı, adresi, iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesi, hesap bilgileri
  • Faturanın düzenlendiği kişinin adı ve soyadı, varsa unvanı, vergi dairesi ve hesap bilgileri
  • Satılan veya verilen hizmetin adı, KDV oranı, birim ve toplam fiyatı
  • Satışı yapan firmanın kaşesi ya da yetkili kişinin imzası

 

Tüm bunlar aynı zamanda fatura kesmek için gerekli bilgiler anlamına gelmektedir. Fatura kesilecek kişiden fatura için gerekli olan tüm bu bilgiler istenmeli ve faturaya eklenmelidir.

 

Fatura nasıl kesilir?

 

Gelelim asıl sorumuza: Fatura nasıl kesilir? Fatura, seri numarasına göre kesilmelidir. Elinizde bir cilt fatura varsa bir fatura kesip 5 yaprak birden atlayamazsınız. Dolayısıyla sıralı bir şekilde kesmeniz gerekir, bir yanlışlık yapılması durumunda ise o sayfa koparılmadan yalnızca “İPTAL” ibaresi eklenerek fatura defterinde saklanmalıdır.

 

Bu noktada birçok kişinin aklına şahsa fatura nasıl kesilir, kdv dahil fatura nasıl kesilir gibi sorular gelmektedir. Şahsa fatura keserken yukarıda belirttiğimiz fatura kesmek için gerekli bilgiler, kişiye göre düzenlenerek faturaya eklenir. Kdv dahil fatura kesmek için ise internet üzerinde yer alan kdv hesaplayıcılar kullanılabilir veya toplam fiyattan kdv hesaplaması yapılarak konuyla ilgili boşluklar fatura üzerinde gerekli şekilde doldurulabilir.

 

Faturanın, malın veya hizmetin satılmasından en geç 7 gün içinde kesilmesi gerekir. Fatura üzerine kurşun kalemle yazılmaz, mutlaka tükenmez kalem kullanılmalıdır. Ayrıca fatura üzerinde mutlaka tarih ibaresi de yer almalıdır. Faturanın muhasebeci tarafından da kontrol edileceği düşünülerek düzgün bir el yazısı ile yazılması gerekir.

 

Bu yazımızda fatura nasıl kesilir, fatura kesmek için gerekli bilgiler, fatura nedir, şahsa fatura nasıl kesilir, kdv dahil fatura nasıl kesilir gibi konuları ele aldık. Eğer bir sorunuz var ise yazının altına yorum olarak bırakmayı unutmayın!

 











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar