202
  • Alo Bilgi

Cezaevinde Geçen Tutukluluk Süreleri Borçlanılabilir

Soru: Bir gün işe gelmeyen işçi için SGK’ya bildirilmesi gereken çalışma gün sayısı kaçtır? l ÖZER

Cevap: Haftaiçinde bir gün işe gelmeyen işçi, hafta tatilini hak edemez. Bu nedenle bir çalışma karşılığı olmaksızın hafta tatili için bir günlük ücret ödenmesi de gerekmez. Dolayısıyla, bu kişinin çalışma süresinin SGK’ya; çalışılmayan bir gün ve bir günde hak edilmeyen hafta tatili günü olmak üzere iki gün eksik bildirilmesi gerekiyor.

Sonuç itibarıyla bu kişi bir gün dışında, İş Kanunu’nin 63’üncü maddesince belirlenen çalışma günlerinde çalışmışsa, bir gün işe gelmediği ay için SGK’ya 28 gün çalışma süresi ve bu 28 güne ilişkin kazanç tutarı bildirilmesi gerekiyor.

 

 

CEZAEVİNDEN 200 GÜN İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Soru: 11 Ekim 1964 doğumluyum. 1988’de SSK’lı oldum, 3400 gün prim ödemem var. Cezaevindeyim. Askerliğimi borçlanarak emekli olabilir miyim? Nasıl emekli olabilirim? l İbrahim EVRENSEL

Cevap: Cezaevinden 200 gün isteye bağlı pirim ödeyerek veya askerliğinizin 200 gününü borçlanarak toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 11 Ekim 2024’te emekli olabilirsiniz.

 

 

CEZAEVİNDE GEÇEN TUTUKLULUK SÜRELERİ BORÇLANILABİLİR

Soru: 1967 doğumluyum. İlk SSK girişim 6 Şubat 1986’da oldu. Toplam 5330 gün primim var. Üç ay cezaevinde yattım. Bu üç ayda iş ortağım beni sigortalı çalışan göstererek primi yatırmış. Tahliye olduktan sonra SGK’ya gittiğimde herhangi bir açıklama yapmadan, üç ay daha prim ödemem gerektiğini söylediler.

Üç ayı tamamlamak için tekrar isteğe bağlı sigorta girişi yaptım. Cezaevinde yattığım süre iççinde adıma yatırılan primi geri alabilir miyim? Ayrıca üç aylık cezaevi süremi borçlanarak, prim eksiğimi tamamlayabilir miyim? Bu durumda ne zaman emekli olabilirim? l Cahit GÜLOĞLU

Cevap: Cezaevinde geçirdiğiniz üç aylık süreyi tutuklu olarak geçirmişseniz ve suçtan beraat etmişseniz, üç aylık tutukluluk sürenizi borçlanabilirsiniz. Ancak cezaevi sürenizi hükümlü olarak geçirmemişseniz, borçlanamazsınız.

Ayrıca, SGK fiili çalışma olmadan yapılan sigortalılığı iptal eder. Cezaevinde yattığınızdan fiili çalışmanızın olmadığı açık. Bu nedenle iptal edilen sigortalılıktan dolayı prim iadesi alamazsınız.

 

 

SSK EMEKLİYE ANA VEYA BABASINDA ÖLÜM AYLIĞI BAĞLAMAZ

Soru: Eniştemin ölümü nedeniyle ablam, Emekli Sandığı’ndan dul aylığı alıyor. SSK emeklisi olup vefat eden babamdan dolayı da aylık aldığını öğrendim. Özel bir bankadan (SSK’dan) emekliyim. Yüzde 62 oranında sürekli engelli raporum var. Acaba ben de babamdan maaş alabilir miyim? l Mehmet Meriç ÖNDER

Cevap: Babasından aylık aldığına göre, ablanız muhtemelen aktif sigortalı veya emekli değildir. SSK, emekli çocuklara ana veya babalarından dolayı ölüm aylığı bağlamaz. SSK emeklisi olduğunuz için, maalesef babanızdan aylık bağlatamazsınız.

 

 

TEMMUZ 2021’DE EMEKLİSİNİZ

Soru: 5 Temmuz 1972 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ocak 1986. Toplam 6000 gün primim var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? l Y. YAĞIZ

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim şartını sağladığınızdan, bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 5 Temmuz 2021’de emekli olabilirsiniz.

 

 

Ekrem Sarısu / Posta Gazetesi











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar