234
  • Alo Bilgi

A’dan Z’ye e- Fatura Hakkında Merak Edilenler (Bölüm 1)

Soru: e- Fatura Nedir?

Cevap: Düzenlenmesi, müşteriye verilmesi, müşteri tarafından da istenmesi ve alınması zorunlu olan faturanın, kağıt belge yerine elektronik ortamda, elektronik belge olarak düzenlenmesi, muhatabına iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan veren uygulamadır.

 

 

Soru: e- Fatura yeni bir belge midir?

Cevap: Hayır. e-Fatura belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt ortamdaki “Fatura” belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

 

 

Soru: e- Faturada bulunması gereken bilgiler nelerdir?

Cevap: e- Faturada bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir;

  • e-Faturanın düzenlenme tarihi ve belge numarası.
  • e-Faturayı düzenleyenin adı/soyadı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası.
  • Müşterinin adı/soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası.
  • Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı, vergi türü, oranı ve tutarı.
  • Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası.
  • Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod.

 

 

Soru: e- Faturanın özelliği nedir?

Cevap: e- Fatura, kağıt ortamında düzenlenen faturanın elektronik ortamda (bilgisayar, tablet, cep telefonu) düzenlenmesinden ibarettir. Faturaların elektronik ortamda oluşması nedeniyle, faturaları kağıt ortamında saklama derdiniz ortadan kalkacaktır. Düzenlediğiniz her e- Faturayı PDF(veya başka bir program) ortamında görüntüleyebilir, isterseniz çıktı alabilir, isterseniz de rahatlıkla mail ortamında paylaşabilirsiniz.

 

 

Soru: e- Faturanın avantajları nelerdir?

Cevap: Sıralayalım;

  • Fatura bastırma, yazdırma, imzalama ve kaşeleme, kargolama, arşivleme gibi zahmetlerden kurtulacaksınız. Bu nedenlerden dolayı da fatura başı maliyetinizi düşüreceksiniz.
  • Firmanızın kurumsal kimliği profesyonel bir görünüm kazanır.
  • Faturalarınız müşterilerinize anında ulaşacaktır.
  • Faturalar elektronik ortamda muhatabına iletileceği için, kağıt fatura gibi kargoda kaybolması, ilgili kişiye ulaşamaması gibi bir sorunlarla karşılaşmayacaksınız.
  • Faturalarınız elektronik ortamda depolanacağı için istediğiniz faturaya saniyeler içinde ulaşabileceksiniz.
  • En önemli avantajı ise çevreci olmasıdır. Kağıt ortamında ülke bazında düzenlenen faturaları düşünecek olursak binlerce ağacın kesilmesine engel olucaksınız.

 

 

Soru: e- Faturaya geçmek zorunda mıyım?

Cevap: e- Fatura uygulamasına geçiş bazı mükellefler için zorunlu olup, isteğe bağlı olarak da bu uygulamaya dahil olunabilir.

 

 

1) İsteğe bağlı olarak geçiş:

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Faturaya geçme zorunluluğu kriterlerine uymasanız bile gönüllü olarak e-Faturaya geçebilirsiniz.

 

 

2) Zorunlu Geçiş:

Vergi Usul Kanunu 509 no’lu uygulama genel tebliğinde belirtilen aşağıdaki mükellefler için e-Faturaya geçiş zorunludur.

a) 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

Bu mükellefler 1/7/2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren, e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 

 

b) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I ve III sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetlerinde bulunan mükellefler.

Bu mükellefler 1/7/2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip yıllarda gerçekleştirenler ise, lisans alımı veya imal, inşa veya ithalin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 

 

c) Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları ve internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri.

Aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayanlar 1/7/2020 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 

 

d) Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler.

● Bu mükellefler 1/1/2020 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

● 2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

E-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükellefler aynı zamanda e-Defter uygulamasına da geçmek zorundadırlar. Bu mükellefler mücbir sebepler haricinde faturalarını ve defterlerini kağıt ortam yerine elektronik ortamda düzenleyip, muhafaza ve ibraz edeceklerdir.

 

 

Bir sonraki yazı;

1.a) e- faturaya nasıl geçerim?

2.b) e- fatura kullanma yöntemleri

3.c) Temel e- fatura nedir?

4.d) Ticari e- fatura nedir?

5.e) Düzenlenmiş e-fatura iptal edilebilir mi?

 

 

ASLAN DEĞİRMENCİ

Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar