197
  • Alo Bilgi

4 Tedbirle İşverene İş, Çalışana Maaş Güvencesi

İşyerlerinin kapanmaması, işçilerin işini kaybetmemesi ve gelir kaybının en aza indirilmesi noktasında çalışanlar için dört ayrı tedbir şu anda devreye sokulmuş durumda.

 

 

1) KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Çalışanları korumak, işvereni rahatlatmak için devreye alınan uygulamalardan biri kısa çalışma ödeneği oldu. Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az 3’te 1 oranında azaltan ya da faaliyetini en az 4 hafta durduran işverenler kısa çalışma ödeneğine başvurabiliyor. Şartlar da kolaylaştırıldı. Son 3 yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışan, son 60 gün hizmet akdine tabi işçilere, 3 ay süreyle maaşlarına göre aylık bin 753 ile 4 bin 380 lira arasında kısa çalışma ödeneği veriliyor. Uygulamadan yararlanmak için işçi çıkartmama şartı bulunuyor.

 

 

2) TAM MAAŞ, 4 AYDA TELAFİ

Coronavirüs tedbirleri kapsamında istihdamın sürekliliğini temin etmek için devreye alınan uygulamalardan biri de telafi çalışması. 2 aylık telafi çalışma süresi, 4 aya çıkarıldı. Normal çalışma sürelerinin altında çalışan ya da geçici olarak işlerini durduran işletmeler, 4 aylık telafi süresiyle kaybını giderebilecek. Böylelikle ne ücret ne de işgücü kaybı olacak. Yani çalışılmayan ya da az çalışılan dönemde ücretler tam olarak ödenecek. 4 aylık süre, çalışılmayan sürenin bitiminde başlayacak.

 

 

3) ÜÇ AY İŞ GÜVENCESİ:

Hazırlanan yasa teklifine göre, bütün işçiler Coronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında 3 ay süreyle iş güvencesinden yararlanacak. İş Kanunu kapsamında olmayan hava taşıma işlerini, 50’den az işçi çalıştıran tarım işyerlerini, ev hizmetlerini, sporcuları, 3 kişinin çalıştığı küçük esnafa ait yerleri de kapsayacak. Cumhurbaşkanı bu süreyi 6 aya kadar uzatabilecek.

 

 

4) ÜCRETSİZ İZİNDE ÖDEME

Hazırlanan teklife göre, ücretsiz izinde olanlara aylık yaklaşık bin 170 lira ödeme olacak. Bu uygulamayla işsiz kalıp hiçbir geliri olmayan, işsizlik maaşından yararlanamayan, kısa çalışma ödeneği alamayanlara destek verilecek. Başvuru incelemelerinde bu desteğin işveren tarafından kötü niyetli kullanılması önlenecek. Örneğin; işverenin kısa çalışma ödeneği yerine herkesi ücretsiz izne çıkarmasının önü kesilecek. Ücretsiz izin desteğine, çalışanı için kısa çalışma ödeneği koşulları uymayanlar başvurabilecek. İşverenler bu süreçte iş anlaşmalarını tek taraflı feshedemeyecek. Çalışanın kıdem tazminatı korunacak. Genel Sağlık Sigortası primleri ödenecek.











Sponsorlu Bağlantı


Diğer Yazılar